info@leafitsaglik.com

Pazartesi - Cumartesi 10.00 - 19.00

magnezyum eksikliği belirtileri

Magnezyum, vücuttaki birçok biyolojik süreçte yer alan önemli işlevlere sahip, vücut için elzem minerallerden biridir. Vücut tarafından üretilemediğinden kaynaklı olarak magnezyumun dışarıdan alınması gerekir. Magnezyum içeren besinler günlük beslenmeye eklenerek günlük ihtiyaç duyulan magnezyum alımı desteklenebilir. Ancak bazı durumlarda vücut yeteri kadar magnezyum alamayabilir. Bu durumda magnezyum eksikliği açığa çıkarak eksiklikten kaynaklı olarak bazı belirtiler gözlemlenebilir. Magnezyum eksikliği belirtilerinin ciddi bir noktaya evrilmemesi için eksikliğin aksatılmadan tamamlanması önerilir. Sinir sistemi, kas fonksiyonu, enerji üretimi, protein sentezi, kemik sağlığı ve kalp ritmi gibi birçok süreçte rol alan magnezyum, eksikliği ile ciddi sağlık problemleri yaratabilir.

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Yeteri kadar magnezyum alınamaması halinde magnezyum eksikliği gelişebilir ve magnezyum eksikliğinde görülen hastalıklar meydana gelebilir. Kişilerin aşağıda verilen belirtilerden bir veya birkaçının gözlemlenmesi halinde mutlaka bir doktora danışması önerilir. Magnezyum eksikliği belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Kas krampları: Magnezyum kasların doğru bir şekilde çalışması için gerekli olan bir mineraldir. Kasların kasılmasında önemli bir role sahip olan magnezyum, eksikliği görülmesi halinde kas krampları ve kas gerginlikleri açığa çıkabilir.
  • Yorgunluk ve enerji eksikliği: Magnezyum enerji üretimi sürecinde rol alır. Eksiklik gelişmesi halinde enerji seviyeleri düşebilir ve kişilerde kronik yorgunluk hissi açığa çıkabilir.
  • İştah kaybı ve sindirim sorunları: Magnezyum eksikliği iştah kaybı ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve kabızlık magnezyum eksikliği nedeniyle gelişebilir.
  • Uyku problemleri: Bir diğer magnezyum eksikliği belirtisi ise uyku problemleridir. Magnezyum uyku düzeni üzerinde etkili bir mineraldir. Eksiklik halinde uyku kalitesi düşebilir uyku problemleri ve uykusuzluk sorunları açığa çıkabilir.
  • Duygusal değişiklikler: Sinir sistemi üzerinde etkili olan magnezyum yeterli miktarda vücutta bulunmaması halinde sinir sisteminde dengesizlikler meydana gelebilir. Sinirlilik, anksiyete ve depresyon gibi duygusal değişiklikler görülebilir.
  • Kalp ritim bozuklukları: Kalp kasının düzgün şekilde çalışmasında görev alan magnezyum, yeterli miktarda olmaması takdirinde kalp ritmi bozulabilir. Bozulan kalp ritmi çarpıntı, düzensiz kalp atışları yaratırken kalp krizi riskini artırabilir.

Magnezyum eksikliğinin belirtileri başka sağlık sorunlarına bağlı olarak da gelişiyor olabilir. Bu nedenle bu belirtilerin gözlemlenmesi halinde bir uzmana başvurulması ve gerekli testlerin yapılması sağlanmalıdır. Magnezyum eksikliği tespit edilmesi halinde uygun tedavi ve takviye önerileri bulunabilir.

Magnezyum Eksikliği Neden Olur?

Magnezyum eksikliği olan bireyler “magnezyum eksikliği neden olur?” sorusunun cevabını merak edebilir. Magnezyum eksikliği çeşitli faktörlere bağlı olarak meydana gelebilir. Eksiklik nedenleri arasında en sık karşılaşılan temel neden beslenme alışkanlıklarıdır. Magnezyum bazı yiyeceklerde doğal olarak bulunan bir mineraldir. Yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, tam tahıllar, tohumlar, deniz ürünleri ve çikolata magnezyum içeriği ile bilinen gıdalar arasında yer alır. Dengesiz ve yetersiz bir beslenme uygulanması ve magnezyum kaynaklarına günlük beslenmede yer verilmemesi halinde magnezyum eksikliği gelişebilir.

Magnezyum eksikliği alkol tüketiminden kaynaklı olarak da gelişebilir. Aşırı alkol tüketimi magnezyum seviyelerinde düşüklük yaratabilir. Alkol, böbrek yoluyla magnezyum atılımını artırabilir ve magnezyum emilimini engelleyebilir.

Kişinin sindirim sorunları bulunması halinde de magnezyum eksikliği açığa çıkabilir. İrritabl bağırsak sendromu, Çölyak hastalığı veya Crohn hastalığı gibi hastalıklar magnezyum emilimini olumsuz yönde etkileyerek eksikliğe yol açabilir.

Diyabet hastalarında da magnezyum eksikliği görülmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Diyabet hastaları idrar yoluyla sağlıklı bireylere göre daha fazla magnezyum kaybedebilirler. Diyabetten kaynaklı olarak magnezyumun hücre içine geçişi engellenebilir ve hücreler magnezyum eksikliği yaşayabilirler. Bir diğer durumda ise böbrek hastalıklarından kaynaklı olarak da magnezyum eksikliği görülebilir. Böbrekler vücuttaki magnezyum seviyelerinin dengede kalması üzerinde görev alır. Böbrek hastalığı olan bireylerde bu denge bozularak eksiklik meydana gelebilir.

Kullanılan bazı ilaçlardan kaynaklı olarak da magnezyum seviyeleri düşebilir. Uzun süre kullanılan diüretik ilaçlar, tansiyon ilaçları, antibiyotikler ve mide asidini azaltan ilaçlar magnezyum eksikliğine katkıda bulunabilir.

“Magnezyum eksikliği neden oluşur?” sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise fiziksel stres olabilir. Yoğun fiziksel aktivite, aşırı terleme veya sürekli stres altında olmak magnezyum seviyelerini düşürebilir. Bu tarz durumlarda vücut magnezyumu daha hızlı bir şekilde tüketerek eksiklik gelişebilir.

Magnezyum Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Magnezyum eksikliği, vücudun yeterli miktarda magnezyum mineralini alamadığı zamanlarda açığa çıkabilir. Eksiklik, bir dizi sağlık sorunu meydana getirebilir ve bazı hastalıkların gelişim riskini artırabilir. Bu hastalıklar aşağıdaki gibidir.

  • Osteoporoz: Magnezyum eksikliği kemik mineral yoğunluğunun azalmasına neden olarak osteoporoz riskini artırabilir.
  • Hipertansiyon: Magnezyum kan damarlarının gevşemesine ve kan basıncının düzenlenmesinde rol alır. Eksiklik görülmesi halinde kişiler yüksek tansiyon problemi yaşayabilirler.
  • Kalp hastalıkları: Magnezyum, kalp ritmi ve kas fonksiyonlarında rol alır. Magnezyum eksikliği görülmesi halinde kalp ritim bozuklukları gelişebilir, koroner arter hastalık riski ve kalp krizi riski yükselebilir.
  • Tip 2 diyabet: İnsülinin verimli bir şekilde çalışabilmesi için vücudun magnezyuma ihtiyacı vardır. Eksiklik görülmesi halinde vücutta insülin direnci gelişebilir ve bu durum tip 2 diyabet riskini artırabilir.
  • Metabolik sendrom: Obezite, hipertansiyon, yüksek kan şekeri seviyeleri, düşük HDL kolesterol seviyeleri ve yüksek trigliserit seviyesi metabolik sendrom dahilinde yer alır. Magnezyum eksikliği bulunması halinde bu metabolik sendrom bileşenlerinin oluşma riski artabilir.
  • Depresyon ve anksiyete: Magnezyum sinir sistemi sağlığı üzerinde etkili olan bir mineraldir. Eksikliği gelişmesi halinde kişilerde depresyon ve anksiyete semptomlarında artış gözlemlenebilir.

Magnezyum eksikliği gelişmesi halinde bu tür sağlık problemleri ile karşılaşma riskini önlemek adına sağlık kuruluşlarından destek alınmalı ve tedavi sağlanmalıdır.

Magnezyum Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Magnezyum eksikliğini tedavi etmek veya tedaviye katkıda bulunmak adına “magnezyum eksikliğine ne iyi gelir?” sorusunun cevabının bilinmesi büyük bir öneme sahiptir. Magnezyum eksikliği tanısı konulması halinde doktorunuz magnezyum takviyeleri kullanmanızı önerebilir. Magnezyum eksikliğinin temelinde farklı bir hastalığın yer alması halinde ise bu hastalığa yönelik bir tedavi planlaması da yapılmalıdır. Magnezyum takviyesi kullanımına ek olarak magnezyum eksikliğini önlemede veya tedaviyi desteklemede farklı başlıklara da değinilebilir.

Magnezyum eksikliğinin tedavisinde beslenme düzeninin sağlanması büyük bir öneme sahiptir. Magnezyum açısından zengin yiyecekler günlük beslenmeye eklenerek besin yolu ile de magnezyum alımı arttırılabilir. Magnezyum takviyeleri kullanırken dozajı belirlemek için mutlaka bir sağlık desteği alınmalıdır. Doktorunuzun önerdiği magnezyum takviyeleri düzenli bir şekilde önerilen dozda kullanılmalıdır.

Magnezyum eksikliğinde stres yönetiminin de büyük bir etkisi olduğu bilinir. Stres magnezyum seviyelerini düşürebileceğinden stresi azaltmaya yönelik meditasyonlar veya nefes egzersizleri yapılarak yine tedavi desteklenebilir.

Alkol ve kafein tüketiminin sınırlamakta son derece önemlidir. Aşırı alkol tüketimi ve aşırı kafein alımı magnezyum eksikliği yaratabileceğinden tedaviyi olumsuz yönde etkilemeye devam edebilir veya mevcuttaki eksikliğin ciddiyetini arttırabilir.

Özellikle kas iskelet rahatsızlıkları görülmesi halinde epsom tuz banyoları da gündeme gelebilir. Epsom tuzu magnezyum sülfat içeren bir tuz olarak günlük magnezyum emilimini arttırabilir. Epsom tuz banyoları yapılmadan öncesinde de doktora danışılması önerilir.

Blog’dan En Son Haberler

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir