Sağlıklı olduğu düşünülerek günlük hayata eklenen besinlerin bazıları, her zaman düşünüldüğü kadar besleyici olmayabiliyor. Bazı ürünlerin popüler kültürün etkisi ile sağlıklı olduğu düşünülürken, bazılarının üretim prosedürlerinin değişmesine bağlı olarak daha sağlıklı olduğu iddia ediliyor. Bu ürünler arasında, başta son dönemlerin popüler ürünlerinden olan glütensiz ürünler, light ürünler, çeşitli granolalar veya protein barlar gibi artık neredeyse herkesin hayatına bir şekilde yer verdiği ürünler yer alıyor. İşlenmiş gıda piyasası her geçen gün gelişip büyümeye devam ederken bu tür ürünlerin hem reklamları hem de tüketim miktarları da paralel olarak artıyor. “Peki, gerçekten düşünüldükleri kadar sağlıklılar mı?” veya “Herkes bu ürünleri tüketmeli midir?” sorularına gelin yakından bakalım.
Glütensiz Paketli Ürünler
Son dönemlerin popüler beslenme şekillerinden olan glütensiz beslenme glüten intoleransı olmayan kişilerinde benimsedikleri besin alışkanlıklarına dönüşüyor. Evet, elbette ki glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olanlar, IBS problemleri yaşayan kişilerin komple veya kısmen hayatlarından glüteni çıkarmaları gerekiyor. Ancak herhangi bir glüten problemi yaşamayan kişiler için böyle bir davranışın benimsenmesi gerekmiyor. Aksine glüten problemi yaşamayan kişilerin glütensiz ürünler ile beslenmeye yönelmeleri bağırsak florasını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ayrıca glütensiz paketli gıda üretiminde üretilen ürünün içerikleri değişebiliyor. Kıvamın ve lezzetin tutması adına yeri geldiğinde daha fazla şeker veya yağ eklenerek ürünlerin kalori miktarı artarken, vitamin ve mineral kaybı yaşanarak ürünün besleyiciliği azalabiliyor. Ayrıca rafine şeker miktarının artmasına bağlı olarak uzun süreli glütensiz ürün kullanımı kilo artmasına ve buna bağlı olarak insülin direnci gelişmesine sebep olabiliyor. Genel davranışa bakıldığında, glüten intoleransı olmayan kişilerin glütensiz ürün kullanması yarardan çok zararlı olabiliyor.
Granola
Son dönemlerin vazgeçilmez kahvaltılı veya ara öğün seçeneği olarak karşımıza çıkan granolalar adeta popüler kültürün hayatımıza kattığı lezzetlerden biri. Yulaf, yağlı tohumlar, kuru meyveler veya çikolata gibi içeriklerden oluşabilen granolalar evde yapılarak veya hazır alınarak tüketilebiliyor. Özellikle bir diyet itemi olarak düşünülen granola, maalesef ki düşünüldüğü gibi bir diyet ürünü olmayabiliyor. Hazır olarak alınan granolalar genellikle rafine şeker eklenerek üretiliyor olup aynı zamanda içerisinde bol miktarda yağlı tohum bulundurması ile kalori bakımından granolayı masum bir yiyecek durumundan uzaklaştırıyor. “Nasılsa diyet ürünü ve sağlıklı, rahat rahat yiyebilirim.” düşüncesi bundan dolayı doğru olmuyor. Size önerimiz granolanızı kendiniz ek şeker ilave etmeden hazırlamanız veya şeker ilavesiz ibaresi olan paketli granolaları tercih etmeniz olup, porsiyon kontrolüne mutlaka özen göstermeniz olacak.
Protein Barlar
Şimdi sırada bir başka popüler kültür ürünü var, protein barlar! Tatlı isteğini gidermede, tokluk süresini uzatmada ve bol miktarda protein içermesi nedeni ile sporcular için önemli bir ara öğün alternatifi olmasında protein barların yeri büyük. Kimi markaların içerikleri tamamı ile temizken, bazı protein bar markalarının ürünlerine rafine şeker veya yapay tatlandırıcılar eklemesi istenilen etkiyi yaratmayabiliyor. Bundan dolayı protein bar seçerken etiket okumak büyük önem taşıyor.
Dilerseniz tariflerimiz sayfasındaki protein bar tariflerimizi inceleyebilir, barlarınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Az Yağlı Veya Light Ürünler
Bir ürünün yağının azaltılması kalorisinin düşmesini sağlarken, ürün içeriği örüntüsünü olumsuz yönde değiştirebiliyor. Yapılan çalışmalar gıda üreticilerinin, lezzet kaybını telafi etmek için genellikle az yağlı ve yağsız ürünlerdeki yağı, şekerle değişiklik yaparak üretim gerçekleştirdiklerini gösteriyor. Aynı zamanda yağsız ürünlerin sindirimleri daha hızlı gerçekleştiğinden tokluk süresinde kısalmalara neden olabiliyor. Porsiyon kontrolü ve sağlıklı yağ içeren ürün tercihleri yapıldığı takdirde yağ tüketiminden korkulması için bir neden bulunmuyor.
Hazır Smoothieler
Ev yapımı smoothieler güzel birer ana veya ara öğün seçeneği olabiliyorlar. Özellikle meyve veya sebze tüketimi az olan kişilerin tüketimini arttırmalarına yardımcı olabiliyorlar. Ancak dışarıdan hazır olarak aldığımız veya bir restoranda içeceğimiz smoothieler koruyucu madde içerebilirken, yüksek oranda rafine şeker de içerebiliyorlar. Bundan dolayı sipariş vermeden veya satın almadan önce içeriğinin öğrenilmesi büyük önem taşıyor.
Bitkisel Yağlar
Hayvansal kaynaklı yağlar yerine, bitkisel kaynaklı yağların tüketiminin daha sağlıklı olduğu neredeyse herkes tarafından biliniyor. Ancak bu bilgi kimi zaman her türlü bitkisel yağın son derece sağlıklı olduğu algısını yaratabiliyor. Sağlıklı bitkisel yağlar arasında, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, avokado yağı veya fındık yağı gibi yağlar yer alırken, soya yağı, mısır yağı veya ayçiçek yağı gibi yağlar uzun vadede istenilen sağlıklı etkiyi yaratmıyor.
Küçük bir ekleme yapmak isteriz ki, tükettiğiniz yağ çeşidi sağlıklı yağ olsa da tüketim miktarına dikkat etmeniz gerekiyor.