info@leafitsaglik.com

Pazartesi - Cumartesi 10.00 - 19.00

Çeşitli hastalıkların oluşumunun önlenmesi, hastalığın ilerlemesi ve tedavisinde beslenmenin yeri oldukça büyüktür. Özellikle tedavi süresince yaşam kalitesiniarttırma kısmında da beslenme önemli bir rol oynamaktadır. Öyle ki doktorların, ilaç reçetelendirirken, “beslenmeye dikkat edilmesinde fayda var” cümlesi mutlaka duyulur ve hastalar hastalıklarda beslenme kavramı ile tanışır. Bu cümle kesinlikle dikkate alınması gereken bir cümle olup, hastalık çeşidine ve türüne göre özenle oluşturulmuş bir beslenme programı kapsamında beslenilmesi gerektiğine dikkat çekmelidir. Başta diyabet olmak üzere, kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalıklarının, gastrointesinal hastalıklarının, böbrek ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi önemi yapılan çalışmalar tarafından kanıtlanmıştır. Mevcut sağlık durumuna ve gelişen hastalığa uygun oluşturulmuş tıbbi beslenme tedavisi ile hastalıkların ilerlemesinin önüne geçilebilir, ilaç tedavisine destekte bulunulabilir veya iyileşme süreci hızlandırabilir.

Hastalıklarda beslenme tedavisi hizmetimiz kapsamında, hastalığınızın tıbbi beslenme tedavi sürecini birlikte yönetiyor, sağlık profillinize en uygun şekilde besin ihtiyaçlarınızı karşılayacak kişisel beslenme programları oluşturuyoruz. Diyetisyenlerimizden biri ile yöneteceğiniz bu danışmanlık sürecinde sizleri Bağdat Caddesi ofisimize davet ediyor ve haftalık olarak alınan vücut analizleri ile vücut kütle, yağ ve kas değişimlerinizi takip ediyoruz. Hastalığınızın evresi veya ciddiyet durumuna göre gerektiği durumlarda doktorunuz ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Bu sayede sürecin en sağlıklı ve en doğru şekilde yürütülmesini sağlıyoruz. İlk görüşmemizde birlikte dolduracağımız anamnez formu ile sizlerle ilgili bilgi sahibi oluyor ve son 3 ay içerisinde incelenmiş kan parametre değerlerinizi değerlendiriyoruz. Hastalıklarda beslenme danışmanlığında kan parametre değerlerinizin takibi bizler için oldukça önemli bir noktadır. Bundan dolayı 3-6 ayda bir veya doktorunuzun ön gördüğü şekilde daha sık tarihlerde gerçekleştirilecek endokrin sonuçlarınızı değerlendirmek hastalıklarda beslenme danışmanlığının altın kurallarından biridir. Bu değerlendirmeleri her yeni kan parametre taraması sonucunda tekrarlıyoruz. Düzenli değerlendirmeler sayesinde hastalıklarda diyet tedavisi sürecinde sağlık profilinize en uygun beslenme programını oluşturuyoruz. Beslenme programları içerisinde, hastalık durumunuzda tüketebileceğiniz tariflere, birer fitoterapist olarak sağlık durumunuza iyi gelecek olan bitkisel önerilere yer veriyor, sizlere günlük hayatınızda rahatlıkla uygulayabileceğiniz bir program sunuyoruz.

Hangi Hastalıklarda Diyet Tedavisi İşe Yarar?

Hastalıklarda beslenme tedavisi birçok hastalığa uyarlanabilen bir tedavidir. Mevcuttaki hastalığa göre göz önünde bulundurulması gereken beslenme kuralları değişkenlik gösterir. Örneğin; bir diyabet hastasının günde tükettiği karbonhidrat miktarı göz önünde bulundurulurken, Crohn hastalığına sahip bireyin günlük tükettiği lif miktarına ekstra özen gösterilir. Diyetisyeniniz mevcut hastalıklarınıza yönelik sizler için tüm tıbbi beslenme değerlendirmelerini yaparak ideal beslenme planını oluşturmak üzere özenle çalışır. Bazı hastalıklarda beslenme davranışları sağlıklı beslenme davranışları ile bire bir uyumlu olurken bazı hastalıklarda ise farklı yaklaşımlar geliştirilmesi gerekebilir. Hastalıklarda beslenme tedavisi kapsamında farklı yaklaşımlar gerektirebilen hastalıklar aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

Kronik Hastalıklarda Beslenme

Kronik hastalıklar uzun süreli hastalıklardır. Hastalığa dair belirti veya bulgu gözlemlenebilmesi için belirli bir süre geçmesi gerekir. Kronik hastalıkların kesin tedavisi olmamakla birlikte hastalar ömür boyu takip edilmesi gereken hastalıklardır. İlaç tedavileri başta olmak üzere kronik hastalıklar beslenme değişiklikleri ile kontrol altına alınmaya çalışılır. Kronik hastalıklar arasında kalp damar hastalıkları, obezite, Tip 2 diyabet, artrit, kronik solunum yolu hastalıkları (KOAH) ve çeşitli kanser türleri yer alır. Her bir hastalığa yönelik hastaya özel kronik hastalıklarda beslenme başlıkları üzerine özenle çalışılmalıdır. Kronik hastalığa sahip bireylerin günlük ihtiyaç duyduğu kadar kalori alması, bir öğünde ihtiyaç duyduğu besin çeşitliliği ve miktarları planlanmalıdır.

Metabolik Hastalıklarda Beslenme

Yetişkin hastalıklarında beslenme kapsamında genellikle metabolik hastalıklar ile karşılaşılır. Yaşam şekli, yaş, stres, genetik faktörler, fazla kilo ve uyku düzeni gibi etkenler metabolik hastalık gelişiminde rol alabilir. Tiroit bezi hastalıkları, diyabet, hipertansiyon veya metabolik hastalık gelişim riskini arttıran obezite hastalığında metabolik hastalıklarda beslenme tedavisi uygulanması önerilir. Böylece hastalığın seyri yavaşlatılabilir ve diğer metabolik hastalıkların gelişim riski önlenebilir.

Cilt Hastalıklarında Beslenme

Yetişkin hastalıklarında beslenme tedavisi ile cilt sağlığını destekleme arasında yakından bir ilişki bulunur. Cilt sağlığı tüketilen besinlerden etkilenebilir. Besin yetersizlikleri veya belirli besinlerin ihtiyaç duyulandan fazla tüketilmesi cilt hastalıklarına neden olabilirken bazı kronik hastalıklar nedeniyle de cilt hastalıkları gelişebilir. Cilt hastalıklarında beslenme ile mevcut cilt sağlığı iyileştirilebilir, cildin bozulmasına neyin etkili olabileceği tespit edilebilir. Doğru beslenme müdahaleleri ile cildin yeniden bütünlüğünü kazanması desteklenebilir.

Hastalığınızın tedavisine destek olmak, yaşam kalitenizi arttırmak, iyileşme sürecinizi hızlandırmak veya sınırda olan kan değerlerinizi sağlıklı seviyelere indirerek oluşabilecek hastalıkların önüne geçmek istiyorsanız sizleri ofisimize davet ediyoruz. Detaylı bilgi veya randevu almak için iletişim bilgilerimize buradan ulaşabilirsiniz. Sağlıkla kalın!