info@leafitsaglik.com

Pazartesi - Cumartesi 10.00 - 19.00

yazın diyet listesi

Yaz geldiğinde yazın diyet yapmak için hazırlık yapan ve yazın diyet listesi araştıran birçok insanla karşılaşmak mümkündür. Kişiler kendilerini diyet sürecine hazırlarken mevsimsel farklılıkların vücutları üzerinde yaratacağı etkiyi göz önünde bulundurmalıdır. Fazla kilolardan kurtulmak veya ideal kiloya ulaşmak için yılın her döneminde diyet yapılabilir. Ancak mevsim geçişleri ve beraberinde gelen hava değişimleri diyet sürecini etkiler. Toplumda yazın kilo vermenin daha kolay olduğu algısı bulunur. Bu düşünce şekli bir noktada doğru olurken yazın ve kışın diyet sürecinde avantajlı olduğu farklı noktalar vardır.

Yaz aylarında aşırı ter ve terleme nedeniyle su kaybetme tartı sonucunu değiştireceğinden kilo verme olarak düşünülebilir. Ancak verimli bir kilo kaybı için bu kayıpların genellikle yağ kütlesinden olması hedeflenir. Kişiler sadece havanın sıcaklığının getirisiyle değil beslenme planlarında düzenlemesiyle de bir zayıflama süreci içerisine girmelidir.

Yazın Kilo Vermek Zor Mudur?

Yaz aylarında diyet yapmak bazı kişiler için kış aylarına göre daha kolaydır. Yazın artan hareketlilik, sıcağın etkisiyle iştah kaybı yaşanması yazın diyet listesi bir diğer adıyla beslenme programlarına uyum sağlama oranını arttırır. Kişiler yazın diyet yemekleri tüketirken hafif lezzetler tercih etmede zorluk çekmezler. Bu durum uzun vadede diyet yapma sürecini kolaylaştırır. Özellikle sosyalleşmenin ve fiziksel aktivitenin arttığı yaz aylarında vücudun hareketlilik oranı da artacağından metabolizma hızının artması desteklenir ve günlük yakılan kalori miktarı artabilir. Bu bilgiye ek olarak yapılan çalışmalar hava şartları nedeniyle kişilerin günlük tükettiği kalori miktarında yaklaşık olarak 200 kalori kadar bir azalma olduğunu gösterir. Günlük kalori alımının azalması da yine kilo vermeyi destekler. Bu her iki durum doğrultusunda yazın kilo vermenin daha kolay olabileceği söylenebilir.

Yazın Diyet Listesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yılın her mevsiminde diyet yaparken, diyet listesinde besin çeşitliliği bulunması ve kişinin ihtiyaç duyduğu kaloriyi alabilmesi sağlanmalıdır. Bu noktada yaz aylarında diyet yaparken dikkat edilmesi gereken başlıklar gündeme gelir.

Yazın terleme oranının artmasıyla beraber vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı artar. Kişiler içeceklere, özellikle soğuk içeceklere yönelirler. Sıvı alımı veya su tüketimi sadece bu tür zamanlarda gerçekleşmemeli vücudun düzenli olarak su alımının sağlanması gerekir. Yazın terleme oranının artması nedeniyle günlük tüketilen su miktarının da arttırılması gerekir. Bedenin vücut sıcaklığını koruyabilmesi için terlemesi gerekir. Yeterince terlemediği takdirde ısı vücuttan verimli bir şekilde atılamaz ve kişilerin rahatsızlık hissi duymasına neden olur. Vücudun kendini soğutabilmesi için yeterince terlemeye yeterince terlemesi için ise yeterli miktarda su alımına ihtiyacı vardır.

Yazın diyet listesi içerisinde yer alan gıdaların su içeriği yüksek gıdalar olması da sıvı alımını destekler. Taze meyveler, çiğ sebzeler vücudun su alımını artırmaya katkıda bulunur. Meyve ve sebzelerin sindiriminin kolay olması ve su içeriğinin yüksek olması vücutta gerçekleşen hidrasyonu destekler.

Sağlıklı bir beslenme programının parçası olduğu gibi yaz mevsimi diyet listesi içerisinde de az az sık sık beslenme planının uygulanması önerilir. Bu sayede tek bir porsiyonda ağır yemekler tüketmenin ve büyük porsiyonlarda yemek yemenin önüne geçilebilir. Bu durum mide asidite değerlerinin ideal aralıklarda olmasını sağlayarak yaşanabilecek bir sindirim probleminin önüne geçilmesini destekler.

Yazın diyet yemekleri seçerken aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli yemeklerden veya yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Yemekler kızartma şeklinde pişirilmemeli fırında, ızgara veya az zeytinyağlı olacak şekilde pişirilmelidir.

Verimli bir diyet listesi planlanması ve uygulanabilirliğinin kolay olması için diyetisyen desteği alınması önerilir. Diyetisyen, size özel bir beslenme programı hazırlarken sürdürülebilirliğinin ve uygulamasının kolay olduğu bir diyet listesini planlamak üzere özenle çalışır. Bu sayede yazın diyet yapmak daha da kolay bir hale gelir.

Yaz Mevsimi Diyet Listesi İçerisinde Neler Olabilir?

Yaz mevsimi diyet listesi içerisinde karbonhidrat, yağ ve protein kaynaklarına yer verilmelidir. Günlük kas hareketlerinin ve hücre yenilenmelerinin verimli bir şekilde gerçekleşebilmesi için vücudun belirli miktarda proteine ihtiyaç vardır. Protein kaynağı olarak yumurta, yağsız tavuk, hindi ve balık tercih edilebilir. Yağsız süt ve süt ürünleri günlük beslenmeye eklenerek hem günlük ihtiyaç duyulan kalsiyum alımının sağlanması hem de protein alımının desteklenmesi sağlanabilir.

Bağırsak sağlığının korunması ve sindirim sisteminin verimli bir şekilde çalışabilmesi için her bireyin günde alması gereken belirli lif miktarları bulunur. Günlük lif alımını desteklemek için taze sebze ve meyvelerden yararlanılabilir. Bunun yanı sıra tam tahıllı karbonhidrat kaynakları, kuru baklagiller de lif alımını arttırır. Tam tahıllar ve kuru baklagiller birer karbonhidrat kaynağı olarak da günlük ihtiyaç duyulan karbonhidrat alımını destekleyecektir.

Vücudun bitkisel sıvı yağlara da ihtiyacı vardır. Bu noktada zeytinyağı ve avokado yağı gibi vücut için birçok faydası bulunan bitkisel yağlar günlük beslenmeye eklenebilir. Sadece yazın değil sağlıklı bir beslenme planının sürdürüldüğü her ay hayvansal kaynaklı yağlardan uzak durulmalıdır.

Yazın su tüketimine duyulan ihtiyaç artar. Günlük su alımının artırılması tüketilecek besinlerle de desteklenebilir. Taze meyveler, salatalık gibi çiğ sebzeler günlük su alımını destekler. Meyveler arasında özellikle mango ön plana çıkar. Yaz mevsiminde çiğ mango tüketiminin güneş çarpmalarına ve halsizliğe karşı önleyici etki gösterdiği çeşitli çalışmalarda görülmüştür. Vücuttaki elektrolit dengesinde destekleyen mango tüketimi özellikle yaz ayları için önerilebilir.

Yaz mevsimi diyet listesi içerisinde mangoya ek olarak farklı sebzelere ve meyvelere de yer verilmelidir. Bu noktada taze domatesin sabah kahvaltılarına veya salataların içerisine eklenmesi önerilir. Su oranının yüksek olması ve içerisindeki C vitamini nedeniyle bir antioksidan kaynağı olan domates cilt sağlığını ve vücudun ihtiyaç duyduğu su alımını destekleyen bir meyvedir. Yine karpuz da vücudun su alımını destekleyen bir meyve olarak günlük beslenmeye eklenebilir. Ancak şeker içeriği yüksek bir meyve olmasından dolayı şeker hastalarının veya insülin direnci bulunan kişilerin karpuz tüketimini sınırlandırılması gerektiği unutulmamalıdır. Bu noktada kişiye özel bir diyet listesi planlanması için yine diyetisyene başvurulması önerilir.

Sebze olarak ağırlığının %94’ü sudan oluşan kabak da önerilen bir sebzedir. İçerisinde C vitamini bulunması sayesinde yine bağışıklık sistemini güçlendirmede ve cilt sağlığını desteklemede önemli bir sebzedir. Sindirim sürecini desteklemek ve yemekten kaynaklı bir ağırlık hissedilmemesi nedeniyle yapılacak yazın diyet yemekleri içerisinde kabağa yer verilmesi faydalı olabilir.

Yağsız lor peyniri, kefir ve yoğurt gibi probiyotik etki gösteren yiyecekler de günlük beslenmeye eklenmelidir. Bu sayede bağırsak sağlığı desteklenebilir ve sindirim sisteminin verimli bir şekilde çalışması sağlanabilir. Herhangi bir kan sulandırıcı ilaç, kalp veya kansere yönelik ilaç kullanmayan kişiler kuşkonmaz ve karahindiba çayından da faydalanabilir.

Yaz aylarında tatlı yeme isteği olması durumunda vanilyalı dondurma gibi şeker içeriği olabildiğince düşük tatlılardan faydalanılabilir. Sağlıklı içeriklerle hazırlanmış tariflerimiz bölümünde yer alan ananaslı fit cheesecake gibi tatlı tarifleri de tercih edilebilir.

Blog’dan En Son Haberler

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir