Vejetaryenlik, çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak et, balık, kümes hayvanları ve ürünlerini, süt ve süt ürünlerini yememeyi benimseyen bir beslenme şeklidir. Gerek küresel ısınmanın artışı gerekse değişen etik değerler ile birlikte vejetaryen beslenme şekline geçen insan sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Vejetaryenliğe geçiş sürecinin ciddi bir yaşam ve beslenme değişimi olarak düşünülmesi gerekiyor. Bu noktada çeşitli vejetaryen beslenme akımları devreye giriyor olup, kişi günlük hayatına en uygun olan vejetaryen beslenme akımını tercih ederek bu değişime daha kolay ayak uydurabiliyor. Peki, nedir bu akımlar dilerseniz detaylıca bakalım.
Vejetaryenlik Kategorileri
1. Lakto-Ovo Vejetaryen Diyeti
Bazı insanlar lakto-ovo-vejetaryen diyetini en geleneksel vejetaryen diyet modeli olarak düşünüyor. Bu varyasyonda et veya balık tüketilmiyor, ancak beslenmenizde yumurta ve süt ürünleri bulunabiliyor.
2. Lakto-Vejetaryen Diyet
Bu akımda ise yumurta, dana etti, sığır eti, domuz eti, tavuk ve balık gibi tüm etler günlük beslenmeden çıkartılıyor. Kişiler, inek sütü gibi süt ürünlerini ve onunla yapılan yiyecekleri tüketebiliyor. İlk akımdan farklı olarak bu diyette yumurta tüketilmiyor.
3. Ovo-Vejetaryen Diyet
Ovo-vejetaryen diyeti uygulayan kişiler, dana eti, domuz eti, tavuk eti, balık gibi et çeşitlerinden ve tüm süt ürünlerinden kaçınır. Bu diyet türünde hayvansal kaynaklı gıda olarak sadece yumurta tüketebilirler.
4. Flexitarian Diyeti
Flexitarian diyet, “flexi” ön ekiyle belirtildiği gibi, katı bir vegan veya vejetaryen diyetinden daha esnek olacak şekilde tasarlanan bir diyet modelidir. Az miktarda hayvansal ürüne izin verirken bitki bazlı gıdaların faydalarını vurgular. Bu diyette kişiler, asıl protein ve besin kaynağı olarak işlenmemiş gıdaları ve bitkileri seçerler, ancak gerekli durumlarda tüm et ve süt ürünlerini tüketebilirler.
5. Peskatarya Diyeti
Pesketaryen diyeti uygulayan biri ton balığı, pisi balığı, somon veya suşi gibi balık bazlı yiyecekleri tüketirken, genellikle sığır eti, tavuk veya domuz eti gibi diğer etlerden kaçınır.
Pesketaryen bir diyetin süt ürünleri ve yumurta içerip içermediği kişiden kişiye değişim göstermektedir.
6. Vegan Beslenme
Vegan bir diyet, tüm et, balık, süt ürünleri ve yumurta dahil olmak üzere tüm hayvansal kaynaklı ürünlerin tüketiminden kaçınan bir beslenme modelidir. Bazı vegan beslenen kişiler, bal da arılar tarafından üretildiği için bal tüketiminden de kaçınmakta olup, sadece beslenme değil günlük yaşamlarında da hayvansal kaynaklı elde edilen ürünlerden (ipek, deri aksesuar veya kıyafetler, hayvanlar üzerinde test edilen kozmetik ürünleri) kaçınırlar.
Bu Geçiş Sürecinde Sizin Yanınızdayız!
Gördüğünüz üzere vejetaryenlik akımları altında beslenildiğinde günlük beslenmenizde büyük bir yer tutan hayvansal kaynaklı protein ve B12, A vitamini, demir, kalsiyum başta olmak üzere hayvansal kaynaklarda bulunan birçok vitamin ve mineral alım oranınız azalıyor. Bu noktada sağlık profilinize ve vücut ihtiyaçlarınıza bağlı olarak doğru gıda seçimleri yapılması ve gerektiği noktalarda ise takviye edici ürünler ile günlük beslenmenizin desteklenmesi gerekebiliyor. Bu noktada da Vejetaryenliğe Geçiş Programı devreye giriyor.
Bizler Leafit diyetisyenleri olarak, yüz yüze gerçekleştireceğimiz seanslarımızda vejetaryenliğe geçiş sürecinizi yönetmenizde sizlere yardımcı oluyoruz. Bu sayede sağlık örüntünüz bozulmadan vejetaryen beslenme modelini en sağlıklı şekilde hayatınızın bir parçası haline getirebiliyorsunuz. Sizlerle olacağımız bu 1 aylık süreçte çeşitli vejetaryen tariflerle beraber diyetinizi zenginleştiriyor, ürün önerileri ile sürece uyumunuzu hızlandırıyoruz. Tüm bunları yaparken de kilo alım veya verme probleminiz varsa bu problemleri de birlikte çözüyoruz.
Vejetaryenliğe Geçiş Programı
Bu program kapsamında, diyetisyenlerimizden biri ile yapacağınız 4 yüz yüze görüşme yer alıyor. İlk görüşmemiz 1 saat uzunluğunda olup, birlikte dolduracağımız anamnez formuyla birbirimizi tanımamız üzerine bir sohbet ile geçiyor. Ardından size özel olan beslenme programınızı hazırlıyoruz ve bir sonraki hafta kontrol seansında görüşmek için sizleri tekrar ofisimize davet ediyoruz. Bu şekilde 2 ana, 2 kontrol seansı olmak üzere 1 ay içerisinde vejetaryenliğe adapte olmanızı kolaylaştırıp, bu süreci mikro veya makro besin öğeleri eksikliği olmadan daha sağlıklı bir hale getiriyoruz.
İhtiyacınız veya uzun süreli takip istediğiniz noktada dilerseniz bu süreci uzatabilirsiniz. Daha detaylı bilgi veya randevu için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz. Sağlık dolu günler dileriz.