Bir regl dönemi klasiği olan, “regl öncesi veya regl döneminde tatlı isteği” her kadının ortak konularından biridir. Bu dönemde canımızın istemsiz tatlı veya yağlı yiyecekleri istemesi altında ise nelerin yattığı ayrı bir merak konusu. “Gerçekten bilimsel bir gerçek var mı yoksa hepsi psikolojik şartlanma mı?” sorusu ise konuyla ilgili akıllara gelen ilk soru oluyor. Bu yazımızda sizlere “regl döneminde neden tatlı krizi yaşıyoruz?” anlatmak istedik. Dilerseniz lafı uzatmadan cevaplara geçelim.
Regl Döneminde Tatlı İsteği Neden Olur?
Regl dönemi birçok hormon değişiminin yaşandığı bir dönemdir. Kadınlık hormonları arasında yer alan östrojen ve progesteron birbirleriyle ilişkilidir. Aynı zamanda her iki hormonun tüm vücudu etkileyen özellikleri bulunur. Regli döneminde progesteron artarken, östrojen hormonu seviyeleri azalmaktadır. Östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak kan şekerinde düşüşler ve buna bağlı olarak açlık hissinde bir artış görülür. Açlık hissinin artması daha çok yemek yeme isteği özellikle de enerji değeri yüksek tatlı ve yağlı gıdalara yönelimi arttırmaktadır. Açlık durumunda yönelim sağlanan besinlerin daha çokça sağlıksız kaynaklar olmasıysa tamamı ile bir beslenme alışkanlığıdır. Düzenli olarak sağlıklı beslenen kişiler bu dönemlerde yine sağlıklı yağ veya karbonhidrat kaynaklarına yönelim sağlayabilmektedir.
Bu dönemde magnezyum seviyelerinin azalması da bir diğer konudur. Azalan magnezyum seviyeleri karbonhidrat tüketimine yönelimimizi arttırabilir. Regl dönemlerinde karbonhidrat ve yağa ihtiyaç duyulduğu gibi kalsiyuma da ihtiyaç duyulmaktadır. Durum böyle olduğundaysa tüm bu besinlere ulaşım sağlayan çikolata kişilerin aklına gelen seçenek olabilir.
Bir diğer neden ise duygusal açlıkla ilişkili olan daha derin bir konudur. Dopamin ve serotonin hormonları kendimizi daha dinç, enerjik ve mutlu hissetmemizi sağlayan hormonlardır. Östrojenin azalması dopamin seviyelerinde de değişim olmasına neden olabilir. Özellikle sürekli olarak rafine şeker ve yüksek yağ içerikli besin tüketimi gerçekleştiren kişiler dopamin ve serotonin üretiminde bu besinlerden yararlanıp, bu tür besinler tükettiklerinde her iki hormonu daha fazla salgılama eğilimine girerler. Durum böyle olunca da mutsuzluk hissedildiği anda tatlı veya yağlı yiyeceklere yönelim gerçekleşir.
Regl Döneminde Tatlı Yemek Zararlı Mı?
Bir besine direkt olarak zararlı etiketi yapıştırmak pek doğru olmuyor. Ancak özellikle rafine şeker ve trans yağ içeriği yüksek ürünler (çoğu zaman paketli gıdalar) sadece regl dönemi için değil hayatın tüm dönemlerinde zararlı olabiliyor. Bu tür besinleri sürekli tüketmek; diyabet, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, aşırı kilo artışı ve sonucunda obezite gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor.
Bundan dolayı bu tür yiyecekleri sağlıklı versiyonlarıyla değiştirmek büyük önem taşıyor. Çok nadir olacak şekilde porsiyon kontrolü ile tüketerek sağlığa zararlı etkilerinden vücudumuzu arındırmak mümkün olabiliyor.
Regl Dönemlerinde Neden Özellikle Çikolata İsteniyor?
Aslında regl dönemlerinde şeker, yağ ve kalsiyum içeriği yüksek olan yiyecekler isteniyor. Tüm bu besinlerin karşılandığı ortak yiyecek ise çikolata oluyor. Bazı kişilerde cips gibi yağ içeriği yüksek olan yiyeceklere yönelim de artıyor. Ancak kıyaslama yapıldığında çikolata daha ön plana çıkıyor. Özellikle bitter çikolata üzerinde yapılan birçok çalışma bulunuyor. Çalışma sonuçlarına göre günde 40 gram kadar yenilen %80 kakaolu bitter çikolatanın regl kramplarını azalttığı bulunmuş.
Peki, Çikolata Yemeli Miyiz?
Bitter çikolatanın sağlık üzerinde çeşitli etkileri vardır. Porsiyon kontrolü ile tüketilen (günde 20 gram) kadar %70- 80 oranında kakao içeriğine sahip çikolata tüketimi sağlık üzerinde olumsuz değil aksine olumlu etki gösteriyor. Mutluluk hissi verdiği gibi kakao antioksidan ve antienflamatuar etki de gösteriyor. Regl dönemlerinde çikolata yenmesi bundan dolayı herhangi olumsuz bir etki taşımıyor. Ancak tekrar hatırlatmak isteriz ki, porsiyon kontrolünü ihmal etmemek gerekiyor.
Sadece çikolata değil kakao içerikli farklı ve sağlıklı tariflere de deneyebilirsiniz. Bu sayede hem sağlıklı bir ara öğün yapmış olup hem de tatlı krizinizi bastırabilirsiniz. Dilerseniz kakaolu veya çikolatalı tariflerimizi deneyebilirsiniz.