info@leafitsaglik.com

Pazartesi - Cumartesi 10.00 - 19.00

Polikistik Over Sendromunda Zayıflama İçin 5 İpucu

Her geçen gün görülme sıklığı artan Polikistik Over Sendromu (PKOS), çoğu kadının kilo almasına veya kilo verememesine neden oluyor. Genellikle bu durumun altında PKOS ve insülin salınımı arasındaki bağlantı yatıyor. Yaklaşık olarak PKOS’lu kadınların %70’inde insülin direnci geliştiği görülüyor. Bu durum kandaki insülin seviyesinin artmasına neden oluyor. Artan insülin değerlerinin ise kişilerin kilo almasına veya kilo vermeye karşı direnç göstermesini sağlıyor. PKOS’ta beslenmede diyetisyen desteği almak büyük önem taşırken, günlük hayata yönelik değişiklikler de yapılması gerekiyor. İnsülin seviyelerinin kontrol altına alınması için sağlıklı bir yaşam şekli benimsenmesi gerekiyor. Bir diğer noktada ise Polikistik Over Sendromunda zayıflama için de sağlıklı beslenme alışkanlığının benimsenmesi büyük önem taşıyor.

Polikistok Over Sendromu (PKOS) Nedir?

Polikistik over sendromu, yumurtalıklara sebebi bilinmeyen birden fazla kistin oluşması durumudur. Oluşan kistler, adet düzensizliği, aşırı tüylenme, kilo artışı gibi semptomlara sebep olabiliyor. Polikistik over sendromu tedavi edilmemesi veya kontrol altına alınmaması halindeyse, kadınlarda diyabet, obezite, kilo artışına bağlı gelişen hastalıklar (yüksek tansiyon, kalp hastalıkları vb.) ve kısırlığa neden olabiliyor. Bundan dolayı PKOS kontrol altına alınması gereken bir hastalık oluyor.

PKOS Ve Diyabet Arasındaki İlişki

PKOS, yumurtalık fonksiyonlarındaki değişimlere bağlı olarak vücutta hormonsal değişimlere neden olabiliyor. Bu durum hücre zarında bulunan insülin reseptörlerini etkileyerek kanda biriken insülin miktarının artmasına neden oluyor. Tüm bu süreç ise insülin direnci ile sonuçlanıyor. İnsülin direncine bağlı olarak kanda bulunan glikoz (şeker) miktarının artması ise diyabetle sonuçlanıyor. Beslenme üzerinde yapılan sağlıklı değişimler bu senaryonun oluşmasını durdurabiliyor veya geciktirebiliyor.

PKOS Beslenme

PKOS’ta beslenme genel olarak sağlıklı besinlerden oluşan ve porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketilen bir beslenme düzeninden oluşuyor. Ancak yapılan çalışmalar özellikle bazı besin gruplarına dikkat edilmesinin PKOS ilerlemesini yavaşlatacak etki yaratabileceğini gösteriyor. PKOS diyeti, kişinin günlük besin ihtiyaçları düşünülerek hazırlanması gereken bir diyet programı oluyor. Sürdürülebilir bir beslenme programı olması ise büyük bir önem taşıyor. Çünkü PKOS’un kalıcı bir tedavi yöntemi maalesef ki bulunmuyor. Bundan dolayı kişilerin, kilo kontrolü sağlayabilmek ve diyabete karşı kendilerini koruyabilmek adına dikkatli olmaları gerekiyor.

PKOS’ ta Zayıflamak Mümkün Mü?

“PKOS’ ta zayıflamak mümkün mü?” sorusu ise sık karşılaşılan sorunlardan biri oluyor. Evet, PKOS’ ta zayıflanabiliyor. Bazı hastalarda insülin tedavisi zayıflama sürecinde destekleyici bir etki yaratsa da ilaç tedavisi görmeyen kişiler de zayıflayabiliyor. PKOS’suz bir kişiye göre kilo kaybı daha yavaş görülse de süreç sonunda kişiler hedef kilolarına ulaşabiliyor. Özellikle, bazı başlıklara dikkat etmek zayıflama sürecini olumlu yönde destekliyor. İşte, PKOS’ ta zayıflama için 5 ipucu !

Karbonhidrat Alımını Sınırlandırın

Karbonhidrat alımını sınırlandırmanın insülin değerlerinde azalmaya neden olduğu biliniyor. Bu sayede kilo kontrolü veya zayıflama daha kolay oluyor.

Liften Zengin Beslenin

Lif içeriği yüksek besinler tüketmek insülin direncinin azalmasını sağlayabiliyor. Bunun yanı sıra tokluk süresini uzatarak iştah kontrolünü sağlıyor.

Yeterli Miktarda Protein Tüketin

Günlük olarak tüketilmesi gereken protein miktarı kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Proteinden zengin beslenmek PKOS’lu kadınların kilo vermesini kolaylaştırıyor. Ancak doğru protein değerleri için sağlık değerlendirilmesi yapılarak hesaplamalar yapılması gerekiyor.

Sağlıklı Yağ Tüketimini Attırın

Sağlıklı yağlar yine iştah kontrolü sağlanmasında önemli bir rol oynuyor. Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, balık yağları, avokado gibi yağ kaynakları kilo vermede olumlu sonuçlar elde edilmesini destekliyor.

İşlenmiş Ürünlerden Uzak Durun

İşlenmiş ve paketli ürünler yüksek miktarda rafine şeker veya tuz içerebiliyor. Bu durum kilo artışı ile sonuçlanabiliyor. Genel olarak sağlıklı beslenme davranışları benimsenmesi noktasında da işlenmiş ürünlerden uzak durulması öneriliyor.

Günlük hayatta bu maddelere dikkat ederek aynı zamanda düzenli egzersiz alışkanlığı da kazanmak Polikistik Over Sendromunda zayıflama için altın noktalar oluyor.

 

 

 

Blog’dan En Son Haberler

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir