Son yıllarda herkes tarafından bilinen bir hale gelen Omega 3 yağ asitleri, uzun zincirli, çoklu doymamış yağ asitleri grubudur. 3 tipi bulunan Omega 3’ün her biri farklı fonksiyonlarda rol almaktadır. EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) emilimi en yüksek ve etkili olan çeşitleridir. Deniz ürünlerinde bulunması nedeniyle hayvansal kaynaklıdır. Bitkisel kaynaklı Omega 3 yağ asidi de bulunmaktadır. ALA (alfa linolenik asit) da vücudun ihtiyaç duyduğu önemli yağ asitlerinden bir diğeridir.
EPA kalp damar sağlığı için son derece etkili bir yağ asidiyken, DHA beyin sağlığı ve gelişimini desteklemektedir. Yağ asitleri kaynaklarına odaklanıldığında ise her bir yağ asit türünün elde edildiği kaynak farklı olmaktadır. EPA ve DHA sardalya, hamsi, somon ve uskumru gibi yağlı balıklarda bulunur. ALA ise ceviz, keten tohumu, soya fasulyesi veya yeşil sebzeler gibi kaynaklarda bulunmaktadır.
Omega 3 Yağ Asitleri Ne İşe Yarar?
Omega 3 yağ asitlerinin her biri farklı bir sistem üzerinde rol almaktadır. Omega 3 takviyeleri, her üç gruptaki yağ asitlerini de içermektedir. Yetişkinlerde kalp damar sağlığını desteklemek adına EPA değerleri daha yüksek olan takviyeler kullanılması önerilmektedir. Çocuklar için ise özellikle göz ve beyin sağlığının gelişmesi adına DHA değerlerine odaklanılmalı ve yüksek olanları tercih edilmelidir.
Takviyelerin kalp damar sağlığı üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Trigliserit seviyelerini azaltması, HDL değerlerini arttırması ile ön plana çıkmaktadır. Bu etkileri sayesinde kalp krizi ve felç riskini azaltıcı etki gösterebilir. Ayrıca yüksek tansiyon problemleri oluşmasının önüne geçer.
Antiinflamatuar etki göstererek iltihaplanmaya sebep olabilecek hastalıkların tedavisini destekler. İltihaplı bağırsak hastalıklarına (ülseratif kolit ve Crohn hastalığı) ve otoimmün temelli romatolojik hastalıklarda hastalığın ilerlemesinin önüne geçebilir.
Bağışıklık sistemini desteklemektedir. Hastalık halinde kişilerin iyileşme sürecini hızlandırmada, hastalıklara karşı korunmada etkilidir.
Psikiyatrik ve nörolojik (sinirsel) hastalıkların etkilerini azaltabilir. Yaşlanmaya gelişen görme kaybı oluşumunu önleyebilir veya yavaşlatabilir.
Omega-3 takviyesine bebeğin gelişimi için daha anne karnındayken alınmaya başlanması önerilmektedir. Takviyeler sayesinde bebeğin beyin, merkezi sinir sistemi ve beden gelişimi desteklenir.
Omega 3 Takviyeleri Nasıl Kullanılır?
Omega 3’ün tüm sağlıklı özelliklerinden yararlanmak için sadece besin yolu ile almak yeterli olmayabilir. Bu durumda takviyeler devreye girmektedir. Takviye kullanılmaya başlanmadan öncesinde mutlaka doktora danışılmalıdır. Bazı kanser vakalarında, kalp ilacı kullanan kişilerde takviye alımı desteklenemeyebilir. Takviye kullanacak kişiler için ise genellikle günde bir kapsül alınması önerilmektedir. Takviyenin kullanım amacına karar verilmesi ile doğru EPA ve DHA oranındaki ürünlerin tercih edilmesi önerilir. Bizler Leafit Diyetisyenleri olarak 3 aylık düzenli kullanım sonrasında 3 ay kadar ara verilmesini önermekteyiz. Alınan takviyelerin kür kür uygulanması ve dönemsel olarak bırakılmasını tavsiye etmekteyiz.
Hastalıklarda beslenmeye destek olmak amaçlı da takviyeler önerilebilir.