info@leafitsaglik.com

Pazartesi - Cumartesi 10.00 - 19.00

kilo almak için öneriler

Diyet süreci denildiğinde akıllara ilk zayıflama gelmektedir. Ancak diyet kilo vermek kadar kilo almak için de uygulanmaktadır. Sağlıklı bir vücut için ideal kilo aralığında bulunmak önemlidir. Düşük kilolarda vücut sıcaklığının korunmaması, bağışıklık sisteminin düşmesi veya kişinin kendini fiziksel olarak beğenmemesinden dolayı psikolojik sıkıntılar görülebilmektedir. Bu gibi durumların önlenmesi veya giderilmesi adına atılan adımların bazıları sağlıklı hareketlerken bazıları sağlıksızdır. Kilo alırken kilonun yağdan alındığı kadar kastan da alınması gerekir. Her iki kütlede de artış bir denge içerisinde sağlanmalıdır. Toplumda yapılan yanlışlardan biri sadece kilo almaya odaklanılarak sağlıksız bir şekilde kilo almaya çalışılmasıdır. Kilo almak için dikkat edilmesi gereken başlıklar bulunur.

Diyetlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hızlı kilo alma için kişiler besin değeri yüksek veya düşük tüm besinleri beslenmeye eklemektedir. Kilonun hangi kütleden alındığına dikkat edilmesi ilerleyen yıllarda oluşabilecek sağlık problemlerinin önüne geçilmesine kadar etkilidir. Bundan dolayı odaklanılması gereken sadece kilo almak değildir. Kilo alma diyeti uygularken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir.

  • Kalorisi yüksek olduğu için fast food yiyecekler tüketmek: Kalori artışının sağlıklı ve besin değeri yüksek yiyecekler ile yapılması önerilmektedir.
  • Yemek yeme sıklığı: Tüm gün boyunca yenilen tek bir öğün yüksek kalorili olduğu düşünülse de bedenin ihtiyaç duyduğu enerji ve besinleri karşılamak için yeterli olmamaktadır. Öğün arası saatler planlanarak 3 ana öğün ve saatlere göre 2 veya 3 ara öğün yapmak günlük alınması gereken kalori miktarının tüketilmesine olanak tanır.
  • Yemeklerle sıvı tüketimi: Yine kalori miktarının arttırılması için yemeklerle birlikte birkaç porsiyon meyveden oluşan meyve suları veya çorbalar tüketilmektedir. Yemeklerle alınan sıvılar mide hacmini kaplayarak ana yemeğin yenmesinin önüne geçer. Sıvılar, ara öğün olarak yemeklerden 2- 3 saat öncesinde tüketilmelidir. Yemekten yarım saat öncesinde su tüketimi bırakılmalıdır. İştahı kapama gibi bir durum olmaması halinde ise bu durum tam tersine çevrilebilir. Mide hacmini genişleteceğinden sıvı tüketmesine rağmen yemek yiyebilen kişilerde yemek sonrası sıvı tüketmeleri önerilmektedir.
  • Yemekleri zenginleştirmek: Tüketilen yemeklerin içeriğini zenginleştirmek önemlidir. Sağlıklı yağlarla pişirilen, içerisine protein veya karbonhidrat eklenen yemekler tüketmek bir porsiyon yemekten alınan kalori ve besin değerini arttıracaktır.

Hangi Yiyecekler Kilo Aldırır?

  • Smoothieler: Tek bir bardakta yüksek kalori almak da kilo alma sürecinde avantajlı olmaktadır. İçeriği zenginleştirilmiş smoothieler hem ara hem de ana öğün olarak tüketilebilir. Bir veya iki porsiyon meyveden oluşan bitter çikolata, bal, üzüm veya keçiboynuzu pekmezi ile zenginleştirilmiş süt, yoğurt veya kefirden yapılan smoothieler, uygulanabilir önerilerdir. Sıvıların tüketiminin yemek saatlerine yakın saatlerde yapılmamasına özen gösterilmelidir. Yemeğe yakın tüketilmeleri mide hacmini kaplamaları nedeniyle yemekte tüketilmesi önerilen porsiyonun çok daha azının tüketilmesine neden olabilmektedir.
  • Pirinç: Pirinç, yüksek karbonhidrat içeriğine sahip çabuk sindirilebilen ve yüksek miktarlarda tüketilebilen bir yiyecektir. Yemeğin yanında direkt pilav olarak tüketilebilir veya yemeklere eklenerek yemeklerin kalori miktarı arttırılabilir.
  • Kuruyemişler: Sağlıklı yağlardan oluşan kuruyemişler, küçük porsiyonunda bile yüksek kalorilere sahip olan yiyeceklerdir. Kilo alma döneminde hayatınıza çeşitli kuruyemişler eklemek süreci olumlu yönde etkileyecektir.
  • Kırmızı et: Yüksek protein kaynağı olan kırmızı et kas kütlesini arttırma üzerine önerilmektedir. Kas kütlesinin artması uzun vadede metabolizma hızını arttırmaktadır. Bu durum dengeli beslenme ile sağlıklı kilo artışına çevrilebilir.
  • Patates vb. nişastalı ürünler: Patates denildiğinde akıllara patates kızartması gelmemelidir. Kalori alımında artış sağlanırken bu kalorilerin sağlıklı gıdalardan gelmesi önerilmektedir. Patates, mısır, kışlık kök sebzeler, kinoa ve karabuğday sağlıklı karbonhidrat kaynaklarıdır. Günlük beslenmeye eklenerek diyetin hem lif hem de karbonhidrat miktarı arttırılabilir. Bu durum aynı zamanda kas glikojen depolarının dolmasını da desteklemektedir.
  • Somon ve yağlı balıklar: Omega 3 içeriği sayesinde vücut için önemli yağ asitlerine sahip olan yağlı balıklar, kas kütlesini arttırmada da etkilidir.
  • Avokado: Sağlıklı yağlardan zengin bir meyvedir. Tamamı yüksek kaloriye sahip bir meyve olduğundan günlük beslenmeye şifalı etkileri kadar kalori değeri için de eklenmesi önerilir.
  • Kuru meyve: Avuç avuç yeme isteği uyandıran kuru meyveler, yüksek kalori içeriğine sahiptir. Kilo alma diyetlerinde kişinin şeker problemi olmaması halinde günde 2-3 porsiyon kuru meyve, 2-3 porsiyon ise çiğ meyveye beslenmesinde yer vermesi önerilmektedir.
  • Peynir: Özellikle peynir seven kişiler büyük porsiyonlarda peynirler tüketebilmektedir. Hem yağ hem de protein içeriği sayesinde peynir, kilo alma sürecini olumlu yönde desteklemektedir.

Profesyonel bir destekle kısa sürede sağlıklı şekilde kilo alınabilir. Kilo alma problemi yaşayan kişiler için yüz yüze beslenme danışmanlığı veya online danışmanlık kapsamında yardımcı olunabilmektedir.

Blog’dan En Son Haberler

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir