Hashimoto bir diğer adıyla Hashimoto tiroidi, her geçen gün görülme sıklığı artan bir hastalıktır. Boyun kısmında bulunan kelebek şeklindeki bu bez, tüm vücudu etkileyen hormonlar salgılamaktadır. Hashimoto durumunda, vücut tiroit bezine karşı bir bağışıklık savunması geliştirir. Lenfositler (beyaz kan hücreleri) tiroid dokusuna karşı savunmaya geçerek, tiroit dokusunu yavaş yavaş yok etmeye çalışırlar. Bu durum ilaçlarla kontrol altına alınabilmektedir ancak bazı durumlarda yaşam kalitesini etkileyebilmektedir. Özellikle metabolizma hızının yavaşlamasıyla birlikte, kilo artışı sıklıkla görülen bir durumdur. Ancak bazı yaşam ve beslenme değişiklikleriyle hem Hashimoto ilerlemesi önlenebilir hem de kilo alımı durdurulabilir. Bu durumda Hashimoto diyeti başlığı devreye girmektedir.
Hashimoto’da Beslenme Önerileri
Hashimoto diyeti aslında keskin çizgileri olan bir diyet modeli değildir. Sadece belirli besin gruplarına dikkat edilmesi üzerine kuruludur. Hashimoto ve beslenme üzerine yapılan birçok araştırma bulunmaktadır. Bazı araştırmalar spesifik besin gruplarının kesilmesini önerirken, bazılarıysa direkt olarak belirli beslenme protokolleri (otoimmün protokol diyeti) uygulanmasını tavsiye etmektedir. Bizlerse hem sağlıklı bir beslenme programı hem de sürdürülebilir olması adına, belirli besin gruplarına dikkat edilmesini öneriyoruz. Dikkat edilmesi gereken besin grupları arasında glüten veya laktoz içerenler yer alırken, özelliklerde turpgiller familyasına ait olan sebzeler de yer alıyor. Bu sebzelerde yer alan guatrojen bileşiği, tiroit hormonlarının miktarını azaltır. Bu etki Hashimoto durumunda istenmeyen bir durumdur.
Glüten Tüketimini Sınırlandırın
Yapılan çalışmalar glüten tüketimini sınırlandırmanın Hashimoto ilerleme hızını yavaşlattığını gösteriyor. Bunun yanı sıra glüten içeriği genelde paketli gıdalar, beyaz un içeren yemek ve soslar, ekmek vb. gıdalarda bulunduğundan bu besin grubunun sınırlı tüketilmesi kilo verme açısından da kişilere destek olabiliyor. Glüten içeren yiyecekler arasında buğday, arpa, çavdar, kraker, ekmek vb. yer alıyor.
Laktoz Tüketimini Sınırlandırın
Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktozun tiroit hastalarında yaşam kalitesini düşürdüğü bildiriliyor. Her ne kadar bu etki kesindir denmese de laktoz tüketiminden kaçınmak birçok hastayı rahatlatabiliyor. Laktoz süt ürünlerinde bulunan bir karbonhidrat yapısı olup, gelişen teknoloji ile gıdalar laktozdan arındırılabiliyor. Bundan dolayı laktozsuz ürün seçimi yapılarak laktoz tüketiminden uzak durulabiliyor.
Guatrojen İçeren Besinleri Pişirerek Tüketin
Guatrojen içeren besinlerin komple günlük beslenmeden çıkarılması yapılabileceklerden biri olurken, ileri olmayan vakalarda bu besinlerin pişirilerek tüketilmesi öneriliyor. Guatrojen içeren besinler arasında; brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp, şalgam, soya ürünleri, ıspanak, hardal, şeftali, çilek ve armut yer alırken bu gıdaların tüketimi sınırlandırılması veya pişirilerek tüketilmesi önerilmektedir.
Anti- inflamatuar Besinlere Günlük Hayatınızda Yer Verin
Hashimoto, altında yatan nedenler arasında veya hastalık sonucu olarak vücutta bir enflamasyon durumu söz konusu olabilir. Enflamasyon oluşumunu önlemek veya hastalık belirtilerini azaltmak adına anti- inflamatuar besinleri beslenmeye eklemek önemlidir. Bu besinler arasında; çilek, armut, elma, şeftali, narenciye, ananas, muz, kabak, enginar, domates, kuşkonmaz, havuç, biber, brokoli, roka gibi pek çok sebze ve meyve yer almaktadır. Bunun yanı sıra, kahverengi pirinç, yulaf ezmesi, kinoa gibi besleyici olan glütensiz tahıllar da önerilmektedir.
Hashimoto hastalığında kilo alımı sıklıkla karşılaşılmaktadır. Ancak sağlıklı beslenme, porsiyon kontrolü ve düzenli egzersiz yapılan bir hayat biçimiyle, bu durumun önüne geçilebilir. Kilo almanın aksine bu dönemde size en uygun diyet modeliyle zayıflamak da mümkün olabilmektedir.
Hashimoto’da beslenmeyi öğrenmek ve kilo almanın önüne geçip zayıflamak istiyorsanız dilerseniz bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Hastalıklarda beslenme danışmanlığı kapsamında vereceğimiz hizmetle, daha sağlıklı bir yaşama beraber adım atabiliriz. Sağlık dolu günler dileriz.