Et tüketimi gerçekleşen hemen hemen her evde et çeşitlerinden birini saklama kavramı devreye giriyor. Fazla alınan etin buzlukta saklanması, pişirilen ve bitmeyen yemeğin dolapta muhafaza edilmesi gibi başlıklar altında her buzdolabında bir et çeşidi bulunabiliyor. Et tüketimi alındığı andan, tüketilmesine kadar dikkat edilmesi gereken unsurlar içerir. Et çeşidi her ne olursa olsun sağlıklı bir et tüketimi için saklama, pişirme ve depolama başlıklarına dikkat edilmesi büyük önem taşır. Etler üzerinde hali hazırda bir bakteri bulundurması halinde uygun şartlarda saklanmadığında bu bakteri miktarı aratabilir veya doğru şekilde pişirilmediğinde bakteriler yok edilemediğinden çeşitli sağlık problemleri açığa çıkabilir. Et çeşitlerinden kaynaklanan gıda zehirlenmeleri en sık karşılaşılan gıda zehirlenme çeşididir. Zehirlenmeler bazı durumlarda kalıcı hasar bırakabildiğinden, oldukça dikkat edilmesi gereken konulardır.
Her bir et çeşidinin saklama süresi, pişirilme sıcaklığı birbiri arasında çeşitlilik gösterir. Her bir et çeşidi için gereken şartlar ve sıcaklıklar aşağıdakiler gibidir.
Kırmızı Et Saklama Yöntemleri Nelerdir?
Kırmızı et saklama yöntemleri saklanacak kırmızı et çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Bütün parça halindeki etler, çiğken buzdolabında 3- 4 gün kadar, buzlukta ise 4- 12 ay arasında saklanabilmektedir. Kıyma gibi küçük parçalara ayrılmış ve işlem görmüş etlerin bozulma riski daha fazladır. Bundan dolayı, buzdolabında 1- 2 gün dondurucuda ise 3- 4 ay kadar saklanması önerilmektedir. Pişmiş etler ise buzdolabında 3- 4 gün kadar saklanabilirken buzlukta 2- 6 ay arası saklanmalıdır.
Pişmiş bir etin sağlıklı şekilde tüketilebilmesi için et pişirme sıcaklığı da son derece önemlidir. Etler üzerinde yer alan tüm patojenlerin ölmesi adına et iç sıcaklığı genellikle 73.9 derece sıcaklık ve üzeri olacak şekilde pişirilmelidir. Kıyma için bu sıcaklık 71 derece olurken, bütün et için 62.8 derecedir. Etlerin pişirilmesi ardından tüketmeden önce, tüm patojenlerin ölebilmesi adına en az 3 dakika olacak şekilde beklenmelidir.
Tavuk Eti Saklama Yöntemleri Nelerdir?
Tavuk eti, kırmızı ete göre daha çabuk bozulabilen bir et türüdür. Çiğ hali için daha farklı süreler söz konusuyken, pişmiş hali ardından gelen süreç kırmızı et ile aynı şekildedir. Pişmemiş kümes hayvanları, buzdolabında 1- 2 gün kadar saklanmalıdır. Parçalanmış bir beyaz et çeşidi buzlukta 9 ay kadar saklanırken, bölünmemiş bütün bir kümes hayvanı 1 yıla kadar buzlukta tutulabilir. Pişmiş kümes hayvanları 3- 4 gün kadar buzdolabında tutulabilir. Dondurulacaksa, 2- 3 ay kadar buzlukta dondurulmuş halde kalabilir. Tüm et çeşitlerinde olduğu gibi et alışverişi yaparken soğuk zincirin bozulmamasına dikkat etmek büyük önem taşımaktadır. Özellikle, yaz aylarında etlerin uzun süre oda sıcaklığında beklememesi gerekir.
Tavukların pişirilme sıcaklığı da kırmızı ete benzerdir. Tavuk etinin iyi bir şekilde pişmesi için iç sıcaklığı 73.9 derece olacak şekilde pişirilmelidir. Az pişmiş tavuk eti Salmonella riski taşıyabilir.
Balık Saklama Yöntemleri Nelerdir?
Balık güvenliği, ince detaylara sahiptir. Öncelikle, bağışıklık sisteminin düşük olduğu dönemlerde veya hamilelikte çiğ balık içeren sushi gibi yemekler tüketilmemelidir. Balıkların güvenli şekilde tüketilebilmesi için iç sıcaklığı 62.8 derece olacak şekilde pişirilmesi gerekir. Sushi olarak kullanılacak balıkların bir hafta öncesinden -20 derece sıcaklıkta dondurulması gerekir.
Çiğ balık ürünleri buzdolabında 1- 2 gün kadar muhafaza edilebilir. Buzlukta ise 6 aya kadar bozulmadan kalmaktadır. Pişmiş balık ise buzdolabında 3- 4 gün, buzlukta 2- 6 ay arası kalmaktadır. Küçük parçalara ayrılmış deniz ürünlerinin bekletilme süresi kısalır.
Her Bir Et Çeşidi İçin Dikkat Edilmesi Gereken Ortak Başlıklar
Etlerle işlem yapmadan öncesinde ve işlem yaptıktan sonra ellerin mutlaka yıkanması gerekir. Çiğ etler için kullanılan kesme tahtaları ve bıçaklar sadece o et için kullanılmalıdır. Bir mutfakta aynı anda farklı et çeşitleriyle işlem yapılıyorsa her biri için kullanılan araçlar ayrı olmalıdır.
Et çiğ veya pişmiş olsun buzdolabında saklanırken ağzı kapalı bir kap veya poşette saklanmalıdır. Dolap içerisinde et saklama derecesi 1- 4 derece olması gerekirken dondurma sıcaklığı – 18 derece olmalıdır. Bu sıcaklıklar hem etlerin besin değerlerinin korunmasını hem de bozulmalarının önüne geçmek için idealdir.
Kokusu veya rengi değişmeye başlamış etlerin kullanımından kaçının. Etleri pişmiş olsalar dahi uzun süre oda sıcaklığında bekletmeyin. Ayrıca, yemekler yüksek sıcaklıklardayken direkt buzdolabına koymayın. Bu durum ani ısı değişimi olması nedeniyle bakteri üremesine neden olabilir. Pişirdikten sonra bir kez ısıtılan et yemeğini bir kez daha ısıtmayın. Ziyan olmasının önüne geçmek adına tüketeceğiniz kadarını ısıtabilirsiniz.
Buzluktan çıkarılan et türlerini çözdürdükten sonra tekrar dondurmayın.
Et tüketimini protein kaynağı olduğu için tercih ediyorsanız, “protein kaynağı olarak sadece et mi tüketebiliriz?” yazımızı inceleyebilirsiniz.