Hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde “ben diyetteyim” cümlesini kullanmışlığı vardır. Diyet yapma sebepleri arasında yağ yakmak, kilo vermek, kas kütlesini arttırmak, kilo almak, hastalıkların önüne geçmek gibi pek çok farklı neden yer alabilir. Beslenme programı uygulama amacı ne olursa olsun uygulanan diyetin sağlıklı diyet listesinden oluşuyor olması büyük önem taşımaktadır. Bu noktada “neden bir diyetisyen desteği alınmalıdır?” sorusunun cevabı da devreye girmektedir. Diyet listesi, kişiye özel olmalıdır. Sağlık durumunuz, kan tahlilleriniz ve yaşam şeklinize uygun bir beslenme programı uygulamanız sağlıklı diyet başlığının temelini oluşturmaktadır. Özellikle, internette yer alan diyet listeleri herkese uygun olmayabilir. “Doğru diyet nasıl olmalı?” sorusunun ise çeşitli cevapları bulunmaktadır.
Tek Bir Besin Grubuna Bağlı Olunmamalıdır
Kişiler kendileri diyet uygularken genellikle tek bir besin grubunun tüketimine veya kısıtlanmasına odaklanmaktadır. Özellikle, zayıflama diyetlerinde ilk yapılan karbonhidratın kısıtlanması ve ardından da protein miktarının arttırılmasıdır. Bu durum her zaman için direkt olarak uygulanabilen bir yöntem değildir. Kolesterol değerleri yüksek olan, gut problemi yaşayan veya protein metabolizmasına yönelik sağlık sorunları olan kişiler için uygulanabilir bir yöntem değildir. Karbonhidratı tamamen hayattan çıkarmakta önerilen bir adım olmamaktadır. Metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sürdürebilmesi için tüm besin gruplarının gerekli miktarlarda tüketilmesi gerekmektedir. Sağlıklı diyet listesi; sağlıklı karbonhidratlar, protein kaynakları ve sağlıklı yağlardan oluşmalıdır. Sebze ve meyve çeşitliliğine özen gösterilmelidir.
Özellikle, sadece salata yiyerek veya çok az yemek yiyerek verilmeye çalışan kilolar kalıcı olmamaktadır. Tek bir yiyecek tipine odaklanarak beslenmek ciddi vitamin ve mineral eksikliğine yol açabilir. Kas ve kemik sistemini olumsuz etkileyebilir.
Yoğurt Diyeti- Su Diyeti Gibi Diyetler Uygulanabilir Değildir
Tek tip beslenmenin vücudu olumsuz etkilediğinden bahsettik. Yoğurt, su diyeti gibi tek bir öğeye odaklanan beslenme şekilleri , mucizevi etkiler gösterdiğine yönelik sloganlar ile abartılıyor. Kısa süre içerisinde yüksek miktarlarda kilo vermek maalesef ki sanıldığı gibi olumlu bir durum olmuyor. Tek bir gıdanın tüketiminin arttırılması kısa süreliğine bir sağlık sorunu çıkarmayabilir. Ancak, uzun vadede bağırsak sağlığını olumsuz etkileme, vitamin ve mineral dengesini bozma gibi etkilere neden olabiliyor. Bundan dolayı mucizevi başlıklara aldanılmamalıdır. Bunun yerine her besin grubuna yeteri kadar yer veren diyet listeleri uygulamak en doğrusu olur.
Kilo Almak İçin Ne Yersem Mubah
Diyet yapmak, her zaman için kilo vermek olarak düşünülmemelidir. Kilo almaya yönelik de uygulanmaktadır. Kilo almak isteyen kişiler ilk olarak “ne yersem yiyim önemli olan kilo almam” olarak düşünebilmektedir. Ancak sırf kilo almak için kontrolsüzce tüketilen sağlıksız gıdalar, kilo almanın yanı sıra sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Fast food gıdalara olan yönelim yapılan ilk beslenme değişimi olmaktadır. Bu durum, bölgesel yağlanma oluşumu, kolesterol değerlerinin yükselişi, mide problemleri ve daha pek çok şikayete neden olabilir. Kilo alma diyetlerinde de sağlıklı diyet listesi uygulanması son derece önemlidir.