Yağlar, vücudun ihtiyacı olan temel besin öğelerindendir. Sağlıklı bir diyet yeterli miktarda karbonhidrat, protein ve yağ içermelidir. Yağ tercihlerinin sağlıklı kaynaklardan olması ve yeteri miktarda tüketilmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle, kilo verme diyetlerinde yapılan hatalardan biri aşırı yağ kısıtlaması yapılmasıdır. Yağlar, vücutta birçok farklı rolde görev alır. İlk bilinen rolü enerji sisteminde yer almasıdır. Vücudun enerji kaynağı olarak 3.sırada yer alan yağlar, uzun vadeli enerji sağlamaktadır. Bunun yanı sıra A, D, E ve K vitamini gibi yağda çözülen vitaminlerin emilimini sağlar. Bağışıklık sistemi üzerinde oynadığı roller ile bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlar. Bu ve bunun gibi özellikleri nedeni ile yağlar olmazsa olmazdır.
Yetersiz Yağ Tükettiğinizi Gösteren 5 Semptom
Yeterli yağ alınmadığı takdirde vücut bazı alarmlar verebilir. Bu belirtilerin bazıları gözle görülür değişimler olabildiği gibi bazıları kan tahlilleri sonucu tespit edilebilmektedir. Yeterli sağlıklı yağların beslenmeye eklenmesi semptomların giderilmesini sağlarken bazı durumlarda ek tedaviler uygulanmalıdır.
- A, D, E ve K vitaminlerinde eksiklikler görülebilir. Buna bağlı olarak yorgunluk, görme bozukluğu, kemik kaybı, kilo vermede zorluk vb. çeşitli semptomlar açığa çıkar.
- Dermatitis (cilt iltihaplanması) görülebilir. Yetersiz yağ tüketimine bağlı olarak ciltte kuruluk, kaşınma ve yaralar oluşabilir.
- A ve D vitaminin eksikliğine bağlı olarak yaraların iyileşmesinde sorunlar çıkabilir. Yara iyileşme süresi uzayabilir.
- Yağ molekülü olarak bulunan prostoglandin molekülü saç yapısının güçlenmesinde rol alır. Yetersiz yağ alımı nedeni ile saç kayıpları görülebilir.
- Bağışıklık sisteminde yetersizlikler görülebilir. Buna bağlı olarak hastalanma sıklığı artabilir. Kişiler daha geç iyileşebilir.
Diyette Hangi Yağ Kullanılmalı ?
Sadece diyet değil yaşamın her anında sağlıklı yağ tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı yağlar, doymamış yağ asitlerinden oluşan yağlar veya orta zincirli trigliseride sahip yağlar olarak düşünülebilir. Bu yağlar arasında, zeytinyağı, avokado yağı gibi yağlar yer almaktadır. Hayvansal kaynaklı yağlardan olan tereyağı içinde birçok sağlıklı olduğuna yönelik bilgi yayınlanmıştır. Tereyağı, doymuş yağ içeren bir yağ çeşidi olduğundan günlük tüketim miktarı diğer bitkisel yağlara kıyasla daha küçük porsiyonlarda olmalıdır.
Dengeli beslenmenin önemini anlattığımız diğer yazılarımıza blog bölümünden ulaşabilirsiniz.