Adım adım Ramazan Bayramı’nın sonuna yaklaşırken, bayram süresince yenilen fazla yemek ve tatlılar can sıkıntısı yaratabiliyor. Aile ziyaretlerinde verilen ikramlıklar, ailecek yenilen akşam yemeklerindeki büyük porsiyonlar öğün düzeninde bazı değişimlere yol açıyor. Öyle ki bazı kişiler bu üç gün içerisinde birden fazla kilo alıyor. Öncelikle, tartıda görülen bayram sonrası gelen kiloların sadece yağ değil yenilen tuzlu ve şekerli yiyeceklerden dolayı ödem olduğunun da bilinmesi gerekiyor. Alınan kilonun yağ kısmından kurtulmak için eski sağlıklı ve porsiyon kontrollü beslenme düzenine geri dönülmesi ve egzersiz yapılması gerekiyor. Ödemden kurtulmak içinse başta su tüketim miktarına dikkat edilmesi ve yeteri kadar su içilmesi gerekiyor. Her iki durumunda giderilebilmesi için bayram sonrası beslenme başlığı altında bazı beslenme önerilerini sizler için yazdık.
Yağlı ve Şekerli Yiyeceklerden Uzak Durun
Bayram süresince tüketilmemesi gereken miktarlarda şeker, çikolata, tatlı ve hamur işi tüketiliyor. Şişkinlik hissinden kurtulmak ve kilo alımının önüne geçmek için bir süreliğine tamamıyla bu tür yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. 2 haftalık kadar bir arınma süreci hem vücudunuza hem de size iyi gelecek bir süreç olacaktır. Bu yiyecekler yasaklı yiyecek olarak düşünülmemelidir. Arınma süreci ardından nadiren olacak şekilde günlük beslenmede yer alabilir.
Beyaz un tüketiminin de son derece artmış olduğu bir dönem olan bayram süreci ardından sadece sağlıklı karbonhidrat kaynaklarına beslenmede yer verilmelidir. Kurubaklagiller, tam buğday unundan veya kurubaklagil unlarından yapılan ekmekler, yulaf vb. seçenekler günlük beslenmeye eklenmelidir.
Su Tüketimini İhmal Etmeyin
Su tüketimi her dönem için oldukça önemli bir başlıktır. Su, vücutta birçok farklı mekanizmada yer alan eksikliğinde sağlık problemlerine yol açan önemli bir unsurdur. Özellikle, yoğun tuzlu ve şekerli beslenilen dönemlerin ardından ödem tutumu görülür. Ödem oluşumunun giderilmesi için yeterli miktarda su içmek altın kural niteliğindedir. Günde 2- 2.5 litre kadar su tüketimini ihmal etmemek gerekir.
Tansiyon problemi olmayan kişiler bayram sonrası oluşan ödemlerden kurtulmak için su tüketiminin yanı sıra 2- 3 kupa olacak şekilde yeşil çay gibi ödem atıcı çayları da günlük beslenmesine ekleyebilir.
Ana Öğünlerinizi Hafif Tutun
Ağır yemeklerin tüketildiği bir dönemin ardından vücudun dinlenmesi, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesi için vücuda bir dinlenme süresi verilmelidir. Bu noktada bayram sonrası beslenme devreye girmektedir. Birkaç gün boyunca ana yemeklerin sebze ağırlıklı tutup, protein kaynaklarının yağsız etlerden tercih edilmesi önerilir. Izgara, haşlama veya fırında pişecek az yağlı ve az tuzlu yemekler ile ana öğünler yapılmalıdır. Süt ve süt ürünleri tüketimi ihmal edilmemelidir. Yemekler bol yeşillikli bir salata ile desteklenmelidir.
Hemen kilo vermek için aç kalmak doğru bir yöntem değildir. Sağlıklı ve dengeli yiyeceklerden hazırlanan hafif öğünler ile sağlıklı beslenme alışkanlığı benimsemek ve doğru diyet uygulamak daha doğru bir adım olacaktır.