info@leafitsaglik.com

Pazartesi - Cumartesi 10.00 - 19.00

Ara öğün birçok kişi için direkt olarak diyet çağrışımı yapabiliyor. Ancak ara öğün sadece bir diyet sürecinin parçası olarak değil günlük hayatımıza dahil edebileceğimiz ve bu sayede tokluk süremizi kontrol edebileceğimiz önemli bir öğe olabiliyor. Tabi ki, her kişi ve bünye için ara öğün olmazsa olmazdır demek doğru bir yaklaşım değildir ancak özellikle insülin direnci veya diyabet hastalığına sahip olan kişilerde ara öğün kan şekerinin dengelenmesinde iyileşmeler yaratabiliyor.

Ara öğünün diyet sürecine eklenmesinin altında genellikle uzun süreli açlıkların oluşması ve buna bağlı olarak ana öğünlerde porsiyon kontrolünün sağlanamamasının önüne geçmek yatıyor. Özellikle çalışan kişilerde öğle yemeği ve akşam yemekleri arasına giren uzun saatler, akşam yemeği porsiyonunun arttırılmasına veya akşam yemeği sonrasında dahi düzenli olarak bir şeyler yeme isteği oluşmasına neden olabiliyor. Bu durum kilo almaya sebebiyet verebiliyor. Özellikle fazla açlık hissedilen ana öğünden birkaç saat öncesine bir ara öğün eklemek açlık hissinin azalmasını sağlıyor. Kişinin günde toplamda kaç öğün yapacağı yine kişiden kişiye değişiyor.

Ara öğünün günlük beslenmeye eklenmesi kadar ara öğünde neler yendiğine de dikkat edilmesi gerekiyor. Gün içerisinde ağza atılan çikolata parçaları, hamur işleri gibi aşırı şekerli ve karbonhidratlı gıdalar maalesef ki tokluk süremizi uzatmaktansa kısaltabiliyor. Bu durumda ara öğünden yararlanmamızın önüne geçiyor. Bundan dolayı ara öğünde neler tercih edildiğine dikkat edilmesi gerekiyor.

Sağlıklı Ara Öğün Seçenekleri

Beslenme programlarına ara öğün eklerken bir karbonhidrat kaynağı ekleyeceksek bu kaynağın yanına bir de protein veya sağlıklı yağ içeren kaynaklardan eklemek altın kurallardan biri oluyor. Böylece tükettiğimiz öğünün sindirim süresi uzarken buna bağlı olarak da tokluk hissettiğimiz süre artıyor.

Sadece karbonhidrat kaynağı ekleneceği zaman da lif içeriği yüksek karbonhidrat kaynaklarına başvurmak doğru bir yönelim oluyor.

Günlük beslenmesine sağlıklı ara öğünler eklemek isteyen okuyucularımız için bazı öneriler vermek istedik. Unutmayalım ki, beslenme kişiye özel olup porsiyon miktarlarında kişiden kişiye farklılıklar olabilir. Ayrıca gluten veya laktoz intoleransınız varsa önerilen gıdaların glutensiz ve laktozsuz versiyonları tercih edilmelidir. Öneriler arasında alerjiniz bulunan bir gıda olması halinde, o gıda yerine farklı bir alternatif oluşturulmalıdır.

İşte sizler için bazı ara öğün önerileri:

  • 1 yemek kaşığı krem peynir ve 2 adet wasa
  • 1 su bardağı ayran ve 1/4 simit
  • 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 küçük boy elma ve 1 su bardağı (200 ml) süt
  • 2oo ml Latte veya sütlü filtre kahve ve 5 adet çiğ kaju
  • 1/2 çay bardağı leblebi ve 1 su bardağı (200 ml kefir)
  • 1 yemek kaşığı chia tohumu, 10 adet yaban mersini ve 4 yemek kaşığı yoğurt
  • Ara öğün olarak önerilen Leafit Tarifleri ve 1 kupa yeşil çay

Vegan ara öğün önerileri:

  • 1 küçük mandalina ve 5 adet çiğ fındık veya badem
  • 2 tam ceviz ve  1 su bardağı (200 ml) soya sütü
  • 2 adet hurma ve 1 tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesi (tatlı krizleri için önerilir)
  • Leafit Elma Topları ve 1 su bardağı (200 ml) badem sütü

Blog’dan En Son Haberler

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir